En återblick – hösten 2009

Så börjar arbetet

Att bo på en gammal gård gör att vardagen aldrig är tråkig. Arbete finns det i en aldrig sinande mängd. Ett av Runes första projekt var ihärdigt arbete med att sätta upp elskåp och ordna med allt som har med lampor och kablar att göra i ladugården. Både fru och häst på gården är smått mörkrädda. I sitt gamla stall tände Lova själv lyset var kväll, då mörkret började krypa på.

Jag tände under tiden eld i vedspisen och började laga mat. De första veckorna då vi bodde i huset hade vi inget kylskåp. Med en hård budget utformad av frun i huset så kunde inte alla förnödenheter införskaffas på en gång. Men efter några veckor hämtade vi så ett kylskåp vi hittat på Blocket. Jag kikade in i kylskåpet bara för att beundra allt som fanns där. Rune var så ivrig på kvällen att vi skruvade på effekten rejält så på morgonen var det is i kylen. Mycket nöjda över vårt inköp insåg vi att det inte alls bara var en kyl, utan den har fryseffekt också. Dock var morötterna som ispinnar och mjölken aningen för kall så vi drog ned effekten igen. Rune var salig över att vi hade mjölk och drack två liter direkt. Jag rycktes med i yran och tog ett glas jag med. Utan att gasa ihjäl Rune under natten till bådas vår lättnad.

En dag på gården startade jag har projekt Höbinge. Rune körde till Skellefteå för att införskaffa lite förnödenheter inför det stora projektet som skulle starta dagen därpå. Då skulle vi byta stockar på huset. Tydligen då man köper gamla gårdar kan ruttna stockar ingå. Rune skulle köpa cementblandare så vi kunde gjuta grunden där den var skadad men kom hem med baksätet fullt av elverktyg. Jag stirrade skeptiskt på högen av maskiner och tänkte att budgeten sprack. Så kikade jag på honom och frågade efter lördagsgodiset. Några små godisar är alltid uppskattat. Vi hade börjat köpa bara en liten påse lösgodis istället för en stor – nyttiga som vi var. Då hivade han fram en stor påse och en megastor chokladkaka. Då bestämde jag mig för att han inte skulle få fara och köpa cementblandare någon fler gång.
Inte ensam i alla fall.

lite blandat 012