Mirakel händer och mirakelhänder

Kanske kan det vara provocerande för någon, som befinner sig i en barnlängtan att läsa det jag nu skriver. Kanske kan en del inte identifiera sig med det jag vill förmedla. Goda råd vill man ibland spy åt.
Och det är ok.

Men nu kommer jag att dela med mig av det jag lärde mig då jag och Rune gick vägen för att få barn;

Det är inget skamfullt med att söka hjälp. Jag vet inte, om det är hur vårt samhälle ser ut idag som gör att ofrivillig barnlöshet ofta är så starkt förknippat med skam. Om det är den ständiga jakten efter att vara så lyckad, som gör att barnlöshet känns som ett misslyckande. Men släng skammen ut genom fönstret!

Att känna tacksamhet för möjligheten att det finns hjälp att få lyfte mig många gånger då sorgen slog fast i hjärtat. För det är faktiskt så, att livet är inte rättvist. Och vi har alla våra sorger i livet. Ingen, ingen, går genom livet utan att uppleva svåra händelser. Men det magiska är, att vi alltid har ett val. Vi kan välja att se allt det fina i livet som också finns.

Håll kärleken i handen. Hårt.

Om ni vill söka hjälp. Följ magkänslan. Välj en klinik som känns rätt i hjärtat. Välj en klinik långt bort. Ta resan dit som en semester. Bo på ett mysigt vandrarhem med äppelträd i trädgården. Ät god mat. Stek äpplen på kvällen. Gå på café. Gå på Bauhaus.Vet ni hur mycket spännande det finns på detta varuhus? Då vi skulle göra vår andra provrörsbefruktning och gjorde oss klara för resan till Uppsala tittade Rune på mig. ”Nu får vi gå på Bauhaus igen” sade han och såg lycklig ut. Och jag log.

Skratta då du är glad. För det är faktiskt så, att oavsett hur det går, så är man på en resa i livet där man gör de mest tokiga sakerna. Fyll den resan med ljusa minnen. Som då Runes spermieprov visade stilla spermier och mina ägg var utplockade. Vad gör man då? Är allt kört? Men Rune fick lägga sig på en brits med familjejuvelerna – bokstavligt talat – i strålkastarljuset och läkaren stod där med en lång spruta. ”Jaha, och vilken sida ska vi ta ifrån?” frågade han. Jag och Rune stirrade fåraktigt på varandra. ”Höger?” frågade läkaren. ”JA” svarade vi samtidigt och jag skattade, för höger hade vi båda tänkt på. Och så tog läkaren ut spermier direkt från testikeln och på 30 sekunder hade all möjlig utrustning analyserat spermierna och läkaren tittade på oss. Så drog han av sig plasthandskarna och sköt iväg dem över rummet som om han varit en pojke med slangbella och sköterskan skrattade och sade att det där var ett bra tecken. För det fanns starka simmare där. Och en av dem var början på Joy.

Gråt då du är ledsen. Det är ok. Ingen är stark hela tiden.

Ta dig tid att göra det du mår bra av. Jag pluggade under vår ivf-resa, hade lite pengar men massor med tid. Jag tränade, red, renoverade på huset och grillade korv vid havet.

Och ta hand om dig. Mirakel händer, de gör det.

IMG_2133
Mirakelhänder

IMG_2180