Dagens tips

Idag har de sista lassen med asp blivit hemkörda med Fröja till sågverket. Igår arbetade maken och jag och Joy – och hundarna såklart – i vår skog med veden. Nu är det klart att köra hem det med hästen. Jag längtar. Solen har skinit från blå himmel och fastän det varit kallt i luften så har det varit ljuvligt att vara ute. Jag tycker om den känslan som kommer i kroppen efter en dag ute. Då när man känner i kinderna att solen har strålat, och kroppen känns lite extra trött och mör men huvudet är fullt av idéer. På tal om idéer så ska jag dela med mig av två. Inga världsomvälvande stordåd, men så lycklig de gjort mig.

Den första kan ni som brukar göra blodpalt lyssna till. Och ni som inte brukar göra det, prova! Det är väldigt gott. Och nyttig och billig mat dessutom. I alla fall, tillbaka till tipset. När jag gör palt så kokar jag oftast renkött också. Fantastiskt gott till och så får man buljong. Och så kokar jag palten i buljongen. Och sedan får man äta palt i mängder, för det blir mycket palt på ett paket blod. Men. Istället för att äta palt tills man ledsnar eller frysa in kokt palt kan man helt enkelt klicka ut paltsmet på en ugnsplåt, och frysa in dem. Då de väl och vackert är frusna stoppar man ner dem i en fryspåse. Och så fryser man in buljong i en petflaska och vips så har man ”färsk” palt att koka i buljong den dag man blir sugen på det.

Det andra tipset är att göra en veckolista för matlagningen. Planera vad man ska äta varje dag för en vecka framåt i tiden och så handlar man en gång i veckan. Detta har Linda tispat att hennes mormor gör och jag tycker det låter suveränt. Nu är jag ingen person som är särskilt duktig på detta med planering. Jag är mer en person som är särskilt duktig på att göra det som faller mig in för stunden. Och just därför är detta en sådan bra idé. Till exempel så visste jag igår att jag skulle hämta kött och blod från frysen för att det stod helt enkelt på en lapp. Det hade jag aldrig kommit ihåg annars. Oftast hoppar jag förskräckt till – med en pensel i handen eller liknande – då jag ser vad klockan är och inser att middagstiden är väldigt nära. Och då man har ett litet barn är det en ganska så bra idé att hålla middagstider.

Jag och Joy åker norrut i morgon. Vi ska på Tores begravning. Maken och jag har gjort en middagsplanering för hans singeldagar också. Först hade han tänkt att han skulle äta plättar måndag och tisdag – han är väldigt bra på detta med plättar – men nu har han en kastrull full med palt så det blir nog det istället. Men då jag kommer hem sent på onsdag kväll så finns det kotletter på tining i kylskåpet för torsdagen. Det står uppskrivet förstår ni. Jag har till och med köpt ett anteckningsblock. Det ska man ha nämligen säger Linda då man gör en sådan här planering. Då kan man gå tillbaka och få middagstips om man har idétorka någon gång. Jag lämnade söndagen blank dock. Och så visade jag planeringen till Linda. ”Här ska vi äta hos dig” sade jag och pekade på söndag. Det  tyckte hon var en mycket bra idé. Det tyckte jag också.

_MG_0484