Dagens tips

Jag har kommit igång med min trädgårdsmani. Dagarna är fyllda av solsken och timmarna ute är betydligt fler än de inne. Idag har jag planerat om vår rabarber och anlagt en liten rabatt på växthusets ena gavel. De bodde väldigt trång i en liten rabatt tidigare. Jag har en förkärlek att tränga ihop mina växter. Nu är det slut med det. Till er som som ska odla i sommar ska jag ge några tips som jag lärt mig och tänker praktisera i år.

Plantera inte en rabarber mellan två björkar. Den trivs inte alls bland mager jord där dessa ståtliga träd tar all näring.

Då ni ska så exempelvis spenat. Följ instruktionerna på fröpåsen. Tänk inte att det verkar vara fasligt få frön på en stor yta varpå du strör ut halva påsen på en liten yta. Det blir nämligen väldigt trångt då när dessa arma spenatplantor börjar växa. Och det enda lilla fröet som lyckades hamna i en tom kruka med jord blir så väldigt mycket större än resterande blir sammanlagt. Det är inte alltid det är bäst att ösa på så att säga.

Utöka successivt. Tidigare år har jag haft hundra olika sorter av kryddor och örter och grönsaker och ärter och gud vet allt. Men inte gjort utrymme för allt. Så det har blivit en snutt här och en snutt där. I år så ska jag fokusera. Jag kan, jag kan, jag vet att jag kan. Så växthuset ska ha tomater och enbart tomater. Möjligen åker en vinranka ned i jorden – Linda har spårat upp en sort som tål 40 minusgrader så den borde rimligtvis överleva vintrarna – men där tar det stopp. I mitt nyuppfrästa land ska det vara potatis och i gamla mindre landet blir det morötter och dit har mina gräslökplantor också fått flytta. Nästa år får fler land komma till. I örtträdgården ska jag odla dill och persilja och sallad. Punkt. Jordgubbslandet ska utökas med några plantor.

Det var dagens visdomsord.

_MG_0862