Det känns lite som förr i tiden

Igår var vi till en styckare. De lamm och får som vi har slaktat har jag styckat själv, och jag har styckat en halv gris en gång. Så visst hade det gått. Men det hade nog tagit hela helgen.
Så vi for till en som kan det där med styckning. Det var väldigt roligt. Jag var nervös innan över vad han skulle säga om slakten, och skållningen. Men han sade att han minsann hade sett betydligt värre så då släppte nervositeten lite. Sedan sade han att han tyckte att vi gjort det riktigt bra. Då ville jag ge honom en kram. Men jag sansade mig. Det är inte alltid äldre herrar vill, att jag slänger mig om halsen på dem.

_MG_7457

Vi for till Lina och Magnus direkt då vi var klara, då de bjudit oss på middag. Det blev soppa på färska musslor. Första gången jag ätit det, och så otroligt gott!

_MG_7516

Sedan då vi kom hem var det i säng med Joy, djurskötsel och sedan var det dags för att paketera allt kött. Det tar tid att stoppa två grisar i plastpåsar. Jag och Rune hade som vanligt planerat väldigt bra, och hade väldigt lite plastpåsar hemma. Då är det tur att det finns fina vänner. Lina och Magnus och Görgen räddade oss.

Vi var klara med köttet 00.48. Och då jag öppnade kylen för att sätta in ett gäng kotletter till dagens middag stirrade ett grishuvud anklagande på mig. Jag hade tänkt göra pressylta på ett huvud, men vi skållade huvudet minst sagt katastrofalt dåligt så hela trynet var täckt med svart hår fortfarande. ”Jag kokar inte den där med allt håret” sade jag till Rune. Men han var ivrig (hur man nu kan vara det klockan ett på natten) och satte igång att flå hela huvudet. Så det blev att vi kokade ett grishuvud halv två på natten. Då är det tur att man har timer på spisen.

Så då jag klev upp i morse rensade jag och Joy ett grishuvud. Det är väldigt mycket kött på ett grishuvud. Och kanske låter det inte helt aptitligt kanske, men det var inte det minsta obehagligt. ”Nam nam” sade Joy och åt mycket kött. Linda säger att Joy hade kunnat bo jättebra i Afrika. Sedan kokade jag grönsaker i buljongen och lade dem varvat med kött i en kökshanduk , knöt ihop och så fick allt sjuda en kvart till. Sedan sattes hela paketet i press i en skål, och till kvällen hade vi en färdig pressylta!

_MG_7644

Vi tog tillvara lever också och hela familjen har lagat leverpastej. Det var otroligt roligt, och den blev väldigt god. Det är tur att det går att frysa in leverpastej, för vi har kilovis av den varan nu.

 

_MG_7572

_MG_7616_MG_7643