Egentligen

Egentligen. Egentligen är det fascinerande att det så ofta skapas så mycket bekymmer för så lite. Vi människor behöver hjälpmedel för det mesta. Det ska vara utrustning och teknik, iordningställt och förberett och planerat. 
Ta detta med att springa till exempel.
Förutom den engelsktalande kvinnan i fickan (eller allra helst i mobilhållaren på armen) som berättar kilometertiden så ska man ha en app som talar om vilken distans man ska springa. Man ska ha pulsklocka så man kan studera hur trött man blivit (ja, Markus – du kan känna dig lite träffad nu) och så ska man ju ha dessa dyra skor som dämpar så bra.
Jag tror inte på något av detta.
Jag tror på att tänka själv.
Så då mitt knä efter upprepade operationer inte alls ville ut och springa mer lade jag springskorna på hyllan och investerade i sådana skor som ger mig möjlighet att springa så som vi människor är skapta att springa – utan skor. Nu är nog ordet barfotaskor bland det löjligaste jag vet. Man kan inte vara barfota med skor på fötterna. Jag förstår inte hur de tänkte, men ok. 
Det ligger ett par barfotaskor på vår bro. Jag köpte dem förra sommaren. Då var det så illa med mina knän att jag inte kunde springa längre än några minuter så började mitt knä smärta ordentligt. 
Så började jag springa med dessa lätta, tunna skor som skydda mig från vassa stenar och kottar men inte dämpade alls mina steg. Och vet ni vad som händer, då man springer utan dämpning? Denna fantastiska uppfinning, denna otroliga skapelse som kroppen är börjar dämpa själv. På ingen tid alls ändras löpsteget från att landa på hälen till att landa på främre delen av foten. Jag kunde inte springa länge alls första gångerna för man blir så trött i vaderna och underbenen för man springer på ett helt annat sätt. 
På ett helt annat sätt.
Och egentligen. Egentligen är det fascinerande att tro, att vi måste ha dämpning när vi ska springa, och att vi behöver skor som gör att vi springer på ett annat sätt än naturen ämnat för oss att springa på. Nu är det inte så bra alltid att springa med dessa skor långt på asfalt. Men å andra sidan, så är asfalt ingenting som varit med i beräkningen då moder natur formade oss. 
Det mesta är rätt enkelt då man tänker efter. Så varför krångla till det så…

_MG_2643