Snö, bröd, hästar, hundar och träning

Jag vill lägga upp bilder på hur det såg ut här på gården och i huset då vi flyttade hit, och hur arbetet fortskridit. Dock är jag och gamla datorn fortfarande inte vänner, så det går långsamt. En bild då och då lyckas jag få fram. Oftast låser den sig när jag nästan, nästan är klar.

Men det kommer! Snart, en dator ska jag kunna överlista!

Idag har det varit en snö-skottar-dag. Jag sov till nio och då jag kikade ut var en make och dotter i full färd att skotta snö. Denna vackra vita snö. Gården är så fin nu.

_MG_6787_MG_6815 _MG_6817 _MG_6820

Vi gick på promenad tillsammans på morgonen med hundarna och Fröja. Rune gick vidare med sommargården och havet och jag for in en sväng till syster och Oskar. Jag fick ett larmsamtal sent igår om ”någonting hemskt som hade hänt”. Jag blev livrädd och tänkte att nu måste vi med Oskar till akuten. Dock var det en stor råtta som gått i fällan bakom köksbänken. En sådan där fälla som fångar dem levande. Och syster har råttskräck. Speciellt för stora råttor. Jag tänkte att det var en speciell råtta det där, för under de fyra åren vi bott här är det bara möss våra katter kommit hem med. Så jag gick förbi dit på morgonen för att rädda de nödställda. Kanske både råttan och syster kan räknas dit. Så lyfte jag upp fällan och inspekterade den. Och det var en speciell råtta. Den såg precis ut som en liten mus. Till och med syster tyckte motvilligt att den var lite söt.

DSCN4920 DSCN4904 DSCN4906

Linda har också en husmus under golvet. Hon hör den ibland då hon är i vardagsrummet. Jag gav henne en näve hundkulor då hon skulle hem ikväll. Våran husmus samlade hundmat i väggen, förklarade jag till henne. Men hon viftade bara på näsborrarna så som Lindor gör då de inte alls vill mata husmöss med hundmat.

Jag och Joy har bakat bröd. De blev väldigt goda. Dock lite hårda i skalet för Joy satte lite extra havregryn i. Linda säger att Joy hade kunnat leva jättebra förr i tiden. Hon hugger hårt i brödet och sliter en tugga, precis som Ronja Rövardotter. Jag hoppas att Joy ska vilja börja se Ronja istället för bara Pippi. Ronja är lite mer min favorit. Och Emil i Lönneberga. Fast Pippi har också en husmus som hon ger ost till, så hon är ganska bra hon med.

_MG_6716

_MG_6757

 

Detta brödet är så lätt och snabbt att baka och väldigt gott. Det bra med detta bröd är att man inte behöver ha något exakt recept. Det är liksom en del av receptet, att lita på magkänslan.

Smält 1 paket jäst i lite sirap
Häll på inte fullt en liter ljummet vatten
Sätt i ganska mycket havregryn (inte lika mycket som en 1,5-åring vill).
2 tsk salt
Vetemjöl. Mindre än du vill. Degen ska vara LÖS.
Linfrön, grovhackad mandel, solrosfrön är gott att slänga i om man har hemma.
Jäs mellan en halv och två timmar beroende på hur många djur som ska ha mat under tiden.
Släng ut degen på väl mjölat bakbord (här är det väldigt bra att ha hjälp av en 1,5 åring).
Arbeta snabbt ihop till bollar med bakspade. Knåda inte. Går det att knåda är degen för hård.
Jäs på plåt med bakplåtspapper.
Grädde i mitten av ugnen i 250 grader. Kanske en kvart. Grädda ordentligt, det är viktigt att skalet ska vara krispigt och mörkt gyllenbrunt.
Ät med mycket smör, och ett glas mjölk. Låtsas inte se den norska maken som sätter sylt på.

_MG_6727

Om eran dammsugarslang ligger ute med diesel i sig är det väldigt bra om ni har en Bosse som hjälper med städningen.

Jag sprang till Spoven idag med Bosse och Moa. Joy åkte bil med Linda efter att vi ätit middag här. Linda bjöd på mat, men vet av erfarenhet att det är lugnast om hon helt enkelt kommer hit och lagar maten. Så kan jag springa och ge hö eller vad jag nu vill göra under tiden. Efter maten blev jag trött så jag frågade om det var ok om jag gick upp och tog en vila en halvtimma innan träningen eller om det kändes trist. Då tittade Linda på mig och så sa hon, ”Jo gör det, det vore väldigt harmoniskt” och lät lättad. Jag vet inte riktigt vad hon menade med det så jag blängde lite på henne. Väl på Spoven körde vi ett bra pass styrketräning ben, mage och armar. Nu är jag trött, så det blir brödet till kvällsfika och en kopp varm choklad och så sova.