Recept på leverpastej

Jag och min vän google kollade runt på olika recept på leverpastej. Sedan gjorde vi som vanligt och gjorde lite som vi vill.

Det här blev receptet på Burviks Leverpastej, en stooor sats:

1 svinlever á 1,5 kg
500 g späck och bogfläsk
4 gula lökar
6 ägg
6 dl grädde
2,5 dl vetemjöl
4 tsk salt
12 ansjovisfiléer
4 msk ansjovisspad
vitpeppar
mejram

Mal lever, späck och fläsk. Det tar lite längre tid, men är mysigt att mala med en handkvarn. Vill man ha en helt slät pastej så mal flera gånger. Vi malde en gång. Mest för att det nu inte är supermysigt att stå och veva en mindre evighet. Men pastejen blir väldigt god då den är lite grövre tycker jag. En smaksak.

Det finns många olika läror i vilken ordning allt ska ned i smeten. Jag satte i varje ingrediens varefter jag blev klar med dem.
Hacka löken smått, och stek den mjuk i smör. Låt svalna lite innan du sätter ned löken i smeten.
Hacka ansjovisen smått.
Tillsätt ägg, ansjovisspad och grädde – rör om.
Tillsätt mjölet, salt och kryddor. Rör om.

Fyll en långpanna med hett vatten. Jag missade delen med ”hett” men det fungerade lika bra med kallt.
Sätt smeten i brödform och ställ ned i vattenbadet.
Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, i ungefär 1,5 timmar. Täck med folie då ytan är gräddad mörk (annars bränns den).
Låt svalna.

Njut med inlagd gurka på bröd. Om man glömt att lägga in gurka så är det väldigt gott med inlagda rödbetor.

_MG_7663