Vatten lite överallt – hösten 2009

Innan vi fick in vatten i huset så hade vi helt enkelt ingenstans att tvätta oss. Våra fina grannar bjöd in oss titt som tätt på bastu, vilket var en stor lättnad. Innan vi for på surstömmingmiddag i byastugan tog vi vår första bastu. Både vi och grannarna var mycket tacksamma för det. Men vi ville bli rena hemma också. Så vi drog ut badkaret från hästhagen och kånkade ut vedeldade vattenvärmaren från vedboden och eldade varmvatten en kväll. Det var en kallt ute och vi bestämde oss raskt för att toppluvorna fick åka på. Det var närmast en magisk kväll. Helt stjärnklart ute. Så otroligt vackert. Jag lade mig i badkaret med ryggen mot Runes bröst och så låg vi och tittade på stjärnorna.

”Vi har världens vackraste badrum”, sade jag till Rune och han kunde inte annat än att hålla med. Vinden susade, Lova stod ett stenkast bort och vi bara myste.

Då vattnet i karet blev lite kyligt turvisades vi att springa upp och hämta mer varmvatten. Det var kallt. Vilken tur att vi hade mössorna på.

lite blandat 047

Några veckor efter att det paret Olsson fick kylskåpet in i huset kom nästa sensation och vi hade vatten inne. Det var härligt. Och varmvatten också! Vi hade riktigt lyx. Dock fortsatte vi att elda i vattenvärmaren om kvällarna i alla fall och utnyttja vårt vackra enorma badrum. Att bada badkar ute med toppluvorna på och springa med vitrumporna i vädret och hämta varmvatten till karet är enormt mysigt. Lite kallt i skedet där vitrumporna hämtar vatten men annars otroligt skönt.

Men vatten inne var en stor lättnad. Ett tag hade vi vatten lite överallt. Tre läckage inne i huset, men Rune och vår grannde jobbade frenetiskt och så kom vattnet enbart där det var tänkt och inte längre under diskbänken, på hatthyllan eller på toagolvet. Vi hade faktiskt en toa i början då vi köpt huset men den blev snabbt urkopplad. Äckelrummet kallade Rune det var gång han skulle borsta tänderna.

”Äh, sa jag, vad svamlig du är!” Men då jag skulle borsta tänderna tyckte jag också att den lilla skrubben i kökshörnet med den spruckna toastolen också var lite äcklig och så tog jag tandborsten ut i köket då min make inte såg.

Då vattnet väl och vackert var inkopplat och jag slutat att sätta på kranen var tredje minut bara för att titta på vattnet så fortsatte vi att jobba ute. Efter ett tag stegade jag över marken utanför stallet och upptäckte att det var blött där. Riktigt blött faktiskt. Jag tyckte det var konstigt att det samlats så mycket vatten på ett ställe bara från nattens regnväder.

Speciellt då det inte varit nå regnväder på natten.
Jag kikade skeptiskt på Lova och gormade lite på henne att hon bara kissar på ett ställe. Det var äckligt om något. Jag stampade i kisset ett tag men beslöt mig för att inte fundera mer på det. Tills Rune gick på samma ställe ett tag efteråt och hela marken gungade. Inte ens Lova kan kissa så mycket insåg jag klok som jag är och körde ett spett genom gräsmattan. Smått förvirrade stirrade vi på den lilla gejsern som vi helt oväntat hade på gården. Tur att Einar var kvar, han som är klok på riktigt för han sade att det är en vattenledning från huset som läckte. Det visade sig att i har vatten till stallet också vilket ju är en väldigt bra sak.