Att skapa ett kök

Vi har renoverat i princip allt på huset sedan vi flyttade hit. Från grunden, bokstavligt talat med att förstärka torpargrunden och byta ruttna bottenstocker till att isolera, slå ny panel inne och ute, ta upp golven, byta avlopp och vattenledningar, ut med all gammal el och in med ny. Vi har bytt fönster (ett av de gamla fick vi sätta fast med spik för det höll på ramla ut), slagit nya innertak, tagit ned trappan och byggt en ny… Ja, allt, kan vi sammanfatta. Och samtidigt har vi velat spara så mycket av det gamla som möjligt. Timmerväggen har fått vara framme i vardagsrummet bland annat. I köket var alla väggar så sneda att jag fick ge mig då en make envist hävdade att han inte skulle klara av att leva i ett hus där allt är snett. Det vore ju mycket tråkigt att leva här själv med sneda väggar – hur charmigt jag än må tycka att det är  – så det fick bli raka väggar och en glad make.

Såhär såg köket ut då vi flyttade in.

hus och sånt 066 hus och sånt 062 hus och sånt 052

Under den gamla korkmattan fanns ett gammalt trägolv. Det ville vi bevara, men då vi tog upp golven för att isolera upptäckte vi att halva golvet var i dåligt skick. Vattenledningen i snusk-äckel-rummet hade läkt och stor del av golvet var fuktskadat. Vi tog till vara hälften av golvet, hyvlade det i snickerimaskinen och lade in det igen. Resterande del av golvet gjöt vi platta med golvvärme. (Här kan du läsa om tiden då vi arbetade med köksgolvet). Vi hittade ett gammalt skiffertak på blocket som vi tyckte var så vackert. Och billigt mot vad golvskiffer kostar. Så vi lade in tak som golv.

Såhär ser köket ut idag. Inte helt klart, vi har lådor kvar under diksbänken, och några i skafferiet. Bygga front på diskmaskinen och sängen i köket ska bli en platsbygd soffa. Men, vi är en god bit på väg.

_MG_6916

Ovanför diskbänken ville vi också ha skiffer men inte så stora plattor. Vi kikade i affärer på skifferkakel men det var för dyrt för vår budget. Men vi hade skiffer över så då klöv vi det med en kakelskärare, och satte det på väggen ovanför var den nya diskbänken skulle hamna. Några av bitarna lade vi som små hyllor på väggen. Som fönsterfoder mot skifferväggen använde vi grå bräder från en lada. Den gamla vedspisen togs lös, och putsades upp, och vi fick gamla tegelstenar av Lars (denna man är otrolig) som jag murade ett nytt fundament med. Ett vedfack gjordes av lekablock. Jag murade oavbrutet i timmar medan Rune var ute. Så kom han in och kisade mot mitt verk. Stolt tittade jag på honom och frågade vad han tyckte. ”Det er ju ikke akkurat rakt” sade han. Då blev det nästan skilsmässa.

Ovanför vedpisen byggde vi in spiskåpan. Det var nog samma murare som gjort spiskåpan i hela byn för alla ser likadana ut. Vi tog en gammal balk vi hittade i ladugården och fällde in ledlampor i den och så byggde vi en liten stuga ovanför till vår hustomte. Han trivs bra där. Jag tycker om våran hustomte, förutom då han ständigt gömmer undan saker som jag behöver. Det är förbluffande på vilka märkliga ställen en hustomte kan lägga saker och ting.

Köksbänkarna har Rune gjort själv och så gjorde vi en liten hylla över hela bänken under fönstret. Vi ville ha pärlspont och tapet på de resterande väggarna och istället för att ha skarv mellan de olika materialen i hörnen, drog vi ut dem en bit in på väggen. Det tycker jag gör hela rummet mer levande. Taket fick bli råspont för att balansera upp det mer mjuka intrycket som pärlspont och blommig tapet ger. Den turkosa köksbänken har Rune snickrat för många år sedan. Jag hade lust att måla den turkos, men Rune var tveksam. Jag hade en bild i huvudet hur fint det skulle bli, och så sade han en dag att han tyckte jag skulle måla den. Den vita delen under diskbänken köpte vi från ett snickeri som haft den som utställningskök. Det är handsnickrat och helt i trä. Det var en överdel med också och den klädde vi in i råspont och byggde en ”list” ovantill så den ser högre ut.

Skafferiet pryds av en dörr som legat under systers ladugård och som vi fick av förra ägaren, och det gamla fönstret kommer från blocket. Som handtag är en silversked från Runes föräldrahem och plåtbiten som blev Spiskammers-skylten (skafferi på norska) hittade jag en dag i skogen och skrev på den.

Det var väl en sammanfattning av vad vi gjort hittills i köket.

Klicka HÄR så hittar du fler bilder.