Norr om polcirkeln och Mormors ålandspannkaka

Jag och Joy befinner oss norr om Polcirkeln. Utan ett enda djur med i bagaget. Förutom en gris i plastpåsar då. Mamma och pappa fick hemslakt hemkört, så att säga. Det är lite skönt, att kunna vakna på morgonen och inte direkt hoppa i skorna för att mata diverse djur och rasta en lydig och en olydig hund.

Vi ska vara här över helgen. Vi körde upp igår eftermiddag. Linda åkte med till sin familj och vi hämtade henne från bussen då hon slutade jobbet. Jag körde och Linda satt med Joy i baksätet. Linda fick sjunga Pippi-sången tills hon blev så less så hon ändrade texten. Men bilfärden gick mycket bra. Linda blev bara lite blöt då Joy hällde vatten på henne. Vi stannade hos mormor och morfar i Överkalix. Det är den bästa vägkrogen som finns! Väldigt bra öppentider, mycket fin personal och otroligt god mat. Vi fick hembakt bröd, gravad lax, bullens pilsnerkorv, kalvdans och Ålandspannkaka med hjortronsylt och hallonsylt. Helt fantastiskt gott. Betyg: 5 grisknorrar av 5 möjliga.

Har ni inte gjort det någon gång, laga en Ålandpannkaka! Den är helt fantastisk god. Ibland äter vi den som efterrätt. Ibland, speciellt på sommaren, då gör jag en Ålandspannkaka på morgonen, kokar färsk sylt och så har vi den som frukost.

Recept på mormors Ålandspannkaka

1 l mjölk
1,5 dl mannagryn
Koka mjölken och mannagrynen till en gröt, på samma sätt som en vanlig mannagrynsgröt.
1/2 dl socker (knappa halva decilitern hellre än dryga)
3 ägg
Vispa ihop ägg och socker fluffigt. Du behöver inte vispa jättemycket, bara lagom :)
1 dl mjöl
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
Rör ned mjöl, salt och kardemumma.

Smörj en gjutjärnspanna, ströa med mannagryn, ströbröd eller krossade skorpor. Det ska vara en panna modell mindre med höga kanter. Det blir bäst, för det är ju så mormor gör, med gjutjärnspanna. Men det fungerar med en helt vanlig ungsform också.

Grädda 200 grader mitt i ugnen 40-60 minuter. (ja, det var ett stort tidsspann. Men det beror på vilken form du valt. Större form ger tunnare pannkaka och gräddas snabbare.) Ytan ska får gyllenfärg och gärna ”bubblor”. Ibland reser sig hela toppen då jag gräddar. Som en vanlig pannkaka.

Låt svalna, servera med hemgjord sylt. Det där är ganska viktigt. Väldigt viktigt, faktiskt. Om frysen hemma är tom på bär så har Konsum en hel frysdisk. Det är faktiskt så mycket, mycket godare med egen sylt. Och inte ett enda E-nummer.

Njut :)

_MG_7782[1]