Sårvård

Jag är en mästare på att skrapa, riva och skära mig. Sist ut var det foten som fick sig en reva. Jag går mer eller mindre alltid barfota denna tiden på året, och då blir det lätt så. Och bygger man en platta för en bastu så kan det vara lätt att man kliver på en armeringsmatta. Och då går det som det går.
Och tillhör man dessutom kategorin av personer som inte bara är sensibelt begåvade utan också har välsignats med envisa sår som inte vill läka så är det lite besvärligt ibland.
Men.
Det fina är att det finns åtgärder att ta till. Det finns ett litet blad som växer alldeles nära oss. En oansenlig liten växt som jag aldrig tänkt på. Och jag kan lova, att du har trampat på detta blad hundra gånger och hundra gånger till. Det växer nämligen på gräsmattor och vid vägkanter. Lite krasst kan man säga att de växer där de blir trampade på. Groblad heter de och det är en väldigt användbar liten växt.
Till sårvård bland annat. Bladen innehåller flera olika ämnen som hjälper till med sårläkning och har egenskapen att dra ut var, smuts och till och med stickor ur sår. Tydligen har denna växts egenskaper varit känd i tusentals år och SLU har gjort en studie dessutom – för er kära läsare som vill ha lite vetenskaplig substans i mina påståenden – på detta.
Så får du ett sår, gå ut och titta ned var du står. Säkerligen har du ett groblad i närheten av fötterna. Plocka in ett gäng och skölj bladen. Du kan gnugga ett blad så lite av bladsaften kommer ut och så lägger du på bladet med undersidan mot såret. Lägg på några blad över. Jag tejpade fast hela allt mot mitt sår med sporttejp.
Det blir spännande att se hur det verkar vara i morgon.

_MG_1157 _MG_1154