Motsatsen till mörker är ljus

Idag steg maken upp med Joy och jag låg kvar i sängen. Tanken var att jag skulle fortsätta sova. Då Rune börjat jobba igen så får han lördagen som sovmorgon och jag söndagen och det är så skönt. Men så började hönsen leva ett väldigt liv ute och jag visste inte om hundarna (läs: hönsens livvakter) var ute på morgonens cykeltur så då virade jag in mig i Joys täcke och så flög jag ned för trappan. Men make, barn och hundar hade full koll på hönsen så jag traskade upp för trappan igen. Helvaken. Jag försökte att hitta den dåsiga, sköna känslan igen då jag kröp ned under täcket men den hade försvunnit någonstans halvvägs nedför trappan.
Så jag tog fram mobilen och så läste jag tidningen på internet. Vi har ingen tv nu för tiden. 
Eller.
Vi har tv men ingen tv-mottagare. Den har åskan tagit.  Så för att inte helt vara bortkopplad från nyhetsflödet läser jag tidningen. Fast jag vet, att jag blir upprörd och arg.
Men framförallt ledsen.
Jag läste om situationen i Irak. 
Jag läste om vår statsministers vädjan till oss, det svenska folket, att öppna våra hjärtan.
Jag läste om sverigedemokraternas motangrepp på det.
Antalet asylsökande runt om i världen, många väldigt nära oss i Europa, är högre än på många, många år. Det är som om det onda eskalerar.
Samtidigt som de främlingsfientliga partierna vinner mark. Titta bara på vårt rika, demokratiska, helylle-gå-på-tur-granne i väst. Där sitter de i regeringsposition. 
Och jag tänker på alla dessa människor som det finns i världen som flyr för sina liv. På de som inte hinner fly. På de som mister sin familj. Sina föräldrar. Jag tänker på de barn, som upplever fasor de aldrig ens borde få höra talas om.
Men de händer.
Och dem måste vi tala om.
Det är därför jag emellanåt stålsätter mig och tar in nyheter. För jag kan inte blunda.
Och jag håller sällan med vår statsminister, men nu gör jag det. Om vi alla öppnar våra hjärtan, om vi alla önskar att hjälpa. Om vi alla ser den stora bilden, och gör det vi kan för att vara medmänniska. Då kan vi möta allt det hemska som sker med hopp om ändring. 
Om man tänder ett ljus så finns det inte lika mycket mörker.