Att virka med mattrasor

Jag hade en period då jag virkade massor. Med mattrasor. Det passar mig bra, det där med mattrasor. Det går nämligen med en rasande fart i jämförelse med något tunt litet garn. Det är ju ofta så med mig, att det liksom ska gå fort. Som med min tunna-lampa som jag hängde upp. Tjofs, upp med lampan i taket. Men vad händer med en trätunna som legat ute under snön, då när den kommer in i värmen? Jo, det kan jag tala om. Trät torkar, och då det torkar kryper det. Och då bestämmer sig en lampa att den inte alls vill hänga så fint i taket och så rasar alla träflisor ned och så hänger ett glödlampa ensam i taket med ett rostigt band ovanför sig som en sned gloria. Men nu är lampan limmad och skruvad och fast förankrad. Gör om, gör rätt.

Men tillbaka till virkningen. Den ligger lite på hyllan för tillfället. Jag har mina perioder. Och jag vill få fatt på mattrasor i de färger jag vill ha. Men jag har virkat en del inredningsdetaljer. En matta till toaletten till exempel. Det är väldigt bra med en tjock matta på toalettgolvet om man har skiffergolv och en av grundstenarna går en halvmeter in under golvet. En stor sten under plattan leder effektivt in kyla i golvet och om en fru och en make ibland är väldigt sega på att koppla in golvvärmen som nästan, nästan är helt klar så är man tacksam att vila fötterna mot mattan då man sitter där på stolen.

Att virka en matta är inte alls svårt. Det gäller att ha en stor virknål (min är  7 mm men man kan ha betydligt större). Sedan gör man det hela lite på en höft. Jag ska försöka mig på virkningsspråket nu. Börja med att göra 8-9 luftmaskor och bind ihop dem med en smymaska. Sedan virkar du fasta maskor runt ringen. Nästa varv utökar du med en extra maska lite då och då. Börjar mattan vika upp sig som en skål har du ökat för lite, då måste du virka några extra maskor. Får du däremot lite volanger i kanterna har du ökat för mycket. Det är inte svårt alls, utan på något varv har man fått in känslan för när man virkar en extra maska.

_MG_8400