Baklast

Idag har vi bakat Linda, Joy och jag. Med en make som varit borta på skytte-SM och samlat guldmedaljer – ja, ganska stolt får en fru vara – och med regn och kallt ute så har det inte blivit så mycket arbete på växthuset som jag hade önskat. Ett fönster och några bräder på baksidan och lite målarfärg har kommit på plats i eftermiddag då solen lite försiktigt tittade fram. Men vi har lastat bilen full med mjöl och diverse bakingredienser och kört till byahuset och så har vi bakat. Och bakat. Det var väldigt mysigt. Det rekommenderar jag starkt. Ta med ett barn om du råkar ha ett sådant och en god vän och åk till ett hus med två ugnar och stora arbetsytor. Baka bröd, kakor, bullar och sockerkaka med banan och hackad choklad. Baka en kaksort med rågmjöl. De blev goda (!) men inte jättegoda(!!!). Goda på ett sätt som gör att man gärna vill ta en eller två men inte äta tio på raken. Det är väldigt bra konstaterade Linda, då Rune är väldigt bra på att äta tio på raken. ”De kanske räcker lite längre så” sammanfattade hon det hela. Jag tyckte hon var mycket klok. Låt ett barn smaka på smeten men stoppa henne/honom om äggskal står näst på tur. Små barn kan äta äggskal i en förvånansvärd hög hastighet. Sätt på radion och dansa. Ta med smör och mjölk och provsmaka på allt.

Vi har söndag idag. På min matlista stod det middag hos Linda. Vi har ätit en mycket god lammgryta. Linda köpte lammkött på kort datum. Vi är väldigt bra på det, min vän och jag, att köpa upp det som är på kort datum. Annars slängs maten, vilket ger mig rysningar, och billigt är det. Jag har gjort några kilogram köttfärssås ikväll. Jag köpte nämligen fyra paket köttfärs – på kort datum – då vi var och veckohandlade. Lite besatt kan jag ha blivit av denna matlista. Jag vill laga storkok nu hela tiden och frysa in mat så det ska finnas färdigt till de dagar veckoplaneringen säger ”ta upp köttfärssås ur frysen”. Och nu kan jag som en liten stolt hamster bära ut brödpåsar och bullar och köttfärssås till frysboxen.

_MG_0567