Att skapa ett kök för 40 000

Det här med investering tycker jag är intressant. Man kan ju investera på olika sätt. Och allt är relativt. Ta vårt kök till exempel.
Där har vi investerat mycket, och lite.
Mycket tid.
Lite pengar.
Relativt sett då.

En del hade kanske tyckt att vårt liv är galet. Eller, en del tycker att det är galet. Jag kan nog hålla med. Men det är galet, på ett bra sätt.

Då vi började med huset har vi hela tiden haft filosofin att göra så mycket som möjligt själva, i den takt som ekonomin tillåter det. Därför hade vi utedass två år innan toan kom in. Jag tyckte det var onödigt med toa inne men Rune var obeveklig. Men då den väl och vackert var inne så tog han ändå med sig en tidning och gick ut och satte sig på dasset titt som tätt. ”Det är så mysigt där ute när man hör vinden” sade han och jag himlade med ögonen åt honom. Nu är dasset ombyggt till sadelkammare så nu får han finna sig i att använda denna vattenklosett.
Jag har suttit och räknat på vad köket kostat i kronor. Lite drygt 40 000 riksdaler. Förutom spis och ugn som Rune hade med från Oslo så täcker det ALLT. Isolering, fönster, väggar, tak, el, vatten, inredning, vitvaror… Mycket har vi gjort själva, och mycket har vi hittat på blocket.

Såhär tänker jag;
Byte av fönster. Vi ville ha träfönster med fasta spröjs. I samma stil som satt i huset men utan att fönsterrutorna ramlade ut helst, och med isolerglas. Att köpa nya sådana skulle billigast landa på 50 000 till hela huset. Så hittade vi på Blocket treglasfönster till hela huset för 500 kr/styck. Vi köpte nya isolerglas för 800 kr per fönster. Så slipade vi, och oljade och målade. Det var en väldigt jobb. Men vi fick väldigt fina träfönster till hela huset för 14 000. Och de timmar vi fick stå hemma och slipa och måla, var betydligt färre än vi hade behövt jobba för att kunna köpa nya fönster. Och jag tycker att det är fint med återbruk. Att ta tillvara på det gamla, och inte bara köpa nytt.

Så, det går att skapa ett kök, utan att det kostar skjortan. Det kräver bara att man investerar tid. Och allt är ju relativt.