På tal om kokosolja – vilken hälsoprodukt!

På tal om kokos. Jag har läst in mig på ämnet nu. Tydligen är kokos – förutom att man luktar som en kokostopp och är leeen – en fantastisk produkt på flera sätt. En något förbisedd sådan kan jag tycka. Fast nu kan det ju vara så att det är min förmåga att vara oinsatt som förklarar min förbiseende. Men nu är jag insatt.

Att smörja in sig med kokosolja i ansikte och kropp gör dig inte bara len. Det ska tydligen vara bra mot påsar under ögonen och rynkor. Och det kan ju vara bra om man a) har småbarn och b) passerat de trettio.

Kokosolja innehåller mycket laurinsyra och hjälper att skydda mot bakterie- och virusangrepp. Den innehåller också kaprylsyra som finns i bröstmjölk. Denna fettsyra gynnar tarmens tillväxt av bra bakterier, boostar immunförsvaret och skyddar mot infektioner.

Fettsyrorna i kokos är – även då de är mättat fett som generellt är det dåliga fettet – ett bra och unikt fett för kroppen. Fettets struktur är ett sådan som lätt omvandlas till energi i kroppen istället för att lagras in och har en positiv inverkan på kroppens ämnesomsättning. Med andra ord, vill man gå ned i vikt så är det bra att inkludera kokosolja i kosten.

Kokosolja hjälper till att återställa kroppsfetterna, balansera insulinnivåerna och skydda levern.

Det finns olika typer av kokosoljan. Kallpressad, varmpressad och raffinerad. Välj den kallpressade, den har alla värmekänsliga vitaminer kvar. Och välj den ekologiska. Den processade oljan har ändrat på fettsyrorna. Då jag skulle köpa kokosolja titta jag misstänksamt på burken. Jag hade nämligen förväntat mig en olja, sådär flytande ni vet som oljor är. Men kokosolja är inte flytande i rumstemperatur – om ni nu inte eldad lite väl ivrig i er täljstenskamin – och ska vara vit eller ljusgul i färgen.

Oljan hjälper att lindra eksem och klåda.

Man kan använda kokosoljan som behandling mot mjäll och som inpackning för håret. Massera in i håret och låt sitta i en halvtimma. Trä över en badmössa – eller i mitt fall kommer det bli en konsumkasse. Sedan måste man tvätta håret två gånger för att få bort allt. Jag ska testa detta, hur det fungerar att tvätta bort kokos med ägg.

Ät ungefär 2-3 matskedar kokosolja om dagen. Den är bra att äta innan och efter träning. Man kan exempelvis äta den bara rakt upp och ned som den är, på bröd – testa mitt tips på smörgås! – som salladsdressing eller i bakverk. Nu är detta ett nytt område för mig men jag ska prova olika recept och skriva hur det smakar.