Treåringar på nätet

Ok. Så läste jag en artikel idag ”Avigsidorna på nätet skapar stor oro bland småbarnsföräldrar” där det stod att ”hälften av alla treåringar använder Internet”. I denna artikel diskuterades hur man som förälder ska förhålla sig till ”det medielandskap” som omger de yngre barnen.
Ett tips är att man som förälder ska ge stöd och stimulans, i hur de då ska navigera sig genom medier.
Och jag känner bara HALLÅ!?
Treåringar?
Det är klart att det är bra att skolbarn kan hantera en dator, och att de vet hur Internet fungerar. Det är klart att barn i dagens samhälle behöver förstå hur man navigerar i den datoriserade världen.
Men.
Barn är smarta och lättlärda. De behöver inte fingra på skärmar och klicka på Internet då de är tre år gamla. Det där kommer de att lära sig i alla fall. Och då de är nog gamla att göra skolarbete på datorn och aktivt söka information, ja då kan det vara bra att guida.
Men vad är det som gör, att hälften av alla tre-åringar sitter på nätet? Vem är det som introducerar dem till detta? Och är man orolig över sin treåring som surfar runt, stäng då av datorn. Baka en kaka, gå ut och hoppa i en vattenpöl, läs en bok eller lägg ett pussel för femtioelfte gången. Låt barnet vara med och laga middag, eller varför inte på träningspasset.

Barn gör ju som bekant inte som man säger, de gör som man gör.